
ZZP'er
Jouw onderneming, jouw huis, jouw toekomst
Droom je als zzp’er van een eigen woning, maar lijkt het door je zelfstandige inkomen een uitdaging om een hypotheek te krijgen? Geen zorgen, met de juiste begeleiding wordt het haalbaar! Of je nu net gestart bent of al een gevestigde ondernemer bent, wij begrijpen de nuances van jouw financiële situatie. Wij helpen je om te begrijpen wat je kunt lenen, hoe je je ondernemersinkomen optimaal benut en welke mogelijkheden er voor jou zijn. Samen zorgen we ervoor dat jouw woning net zo sterk staat als jouw bedrijf.
Wat je moet weten en waar banken naar vragen
Als zzp’er kan het verkrijgen van een hypotheek soms uitdagender lijken dan voor een werknemer in loondienst, maar met de juiste voorbereiding kun je zeker de hypotheek krijgen die bij jouw situatie past. Banken en hypotheekverstrekkers kijken namelijk naar verschillende factoren om te beoordelen of je in aanmerking komt voor een hypotheek en hoeveel je kunt lenen. Hieronder zetten we de belangrijkste aspecten op een rij, en wat banken vaak van zzp’ers willen weten wanneer je een hypotheek aanvraagt.
1. Inkomen en winst
Een van de belangrijkste dingen waar banken naar kijken, is je inkomen. Als zzp’er is je inkomen vaak minder stabiel dan dat van een werknemer, en daarom kijken banken meestal naar je gemiddelde winst over de afgelopen drie jaar. Dit geeft hen inzicht in de continuïteit van je inkomen. Ben je pas net begonnen als ondernemer? Dan kijken ze naar je verwachte inkomen op basis van je plannen en de marktomstandigheden.
Wat de bank vaak vraagt:
- Wat was je omzet en nettowinst in de afgelopen drie jaar?
- Heb je concrete verwachtingen voor de komende jaren?
- Hoeveel belasting heb je de afgelopen jaren betaald?
2. Belastingaangiften en financiële overzichten
Je belastingaangiften geven banken inzicht in je werkelijke financiële situatie. Omdat zzp’ers veel kosten kunnen aftrekken, zoals zakelijke uitgaven, is het belangrijk dat je belastingaangiften goed en up-to-date zijn. Een complete en accurate belastingaangifte is cruciaal voor een hypotheekaanvraag.
Wat de bank vaak vraagt:
- Kun je de belastingaangiftes van de afgelopen drie jaar laten zien?
- Heb je belastingaftrekken gehad als ondernemer, en hoe beïnvloeden deze je uiteindelijke inkomen?
3. Stabiliteit van je onderneming
Voor banken is het belangrijk te weten hoe stabiel je bedrijf is. Als je afhankelijk bent van een paar grote klanten of projecten, kan dat een risico zijn. Hoe diverser je klantenbestand en hoe langduriger je contracten, hoe beter dit voor je hypotheekaanvraag is. Je moet kunnen aantonen dat je inkomen voldoende stabiel is om je maandlasten te kunnen dragen.
Wat de bank vaak vraagt:
- Hoeveel klanten heb je, en zijn dit langdurige contracten of projecten?
- Hoe stabiel is je inkomstenstroom op lange termijn?
4. Eigen vermogen en spaargeld
Je vermogen en spaargeld kunnen een belangrijke rol spelen bij je hypotheekaanvraag. Heb je eigen vermogen opgebouwd, bijvoorbeeld via spaargeld, vastgoed of andere bezittingen, dan kan dit positief bijdragen aan je aanvraag. Banken willen weten of je financiële reserves hebt voor onvoorziene omstandigheden.
Wat de bank vaak vraagt:
- Heb je spaargeld of andere bezittingen die je kunt gebruiken als buffer?
- Heb je een reserve opgebouwd voor zakelijke kosten of investeringen?

5. Risico’s van je onderneming
Banken willen begrijpen hoe risicoloos je onderneming is. Ze kijken of je bedrijf gevoelig is voor schommelingen in de economie of andere externe factoren. Als je je onderneming goed hebt gepositioneerd en risico’s hebt afgedekt, kan dit een positief effect hebben op je hypotheekaanvraag.
Wat de bank vaak vraagt:
- Hoe wordt je bedrijf beïnvloed door veranderingen in de markt of de economie?
- Heb je specifieke maatregelen genomen om de risico’s van je onderneming te verkleinen?
6. Rekeningoverzichten en debiteurenbeheer
Je rekeningoverzichten geven de bank inzicht in hoe je met je geld omgaat. Ze willen zien dat je zakelijk en privé op orde hebt en dat je je financiële verplichtingen netjes nakomt. Ook kan de bank vragen naar eventuele andere leningen, zoals persoonlijke kredieten of zakelijke leningen.
Wat de bank vaak vraagt:
- Kun je de laatste rekeningoverzichten van je zakelijke en privé-rekeningen verstrekken?
- Heb je andere schulden of leningen die invloed kunnen hebben op je lening?
7. Verzekeringen en pensioen
Als zzp’er is het belangrijk om na te denken over je pensioen en verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid. Banken willen vaak weten of je goed voorbereid bent op mogelijke risico’s. Heb je een pensioenplan of een verzekering die je inkomen dekt als je tijdelijk niet kunt werken, dan is dit een positief punt.
Wat de bank vaak vraagt:
- Heb je een pensioenregeling en ben je verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid?
- Heb je andere verzekeringen die je inkomen beschermen bij ziekte of ongevallen?
8. Zakelijke kosten en aftrekken
Als ondernemer kun je veel kosten aftrekken van je belasting, zoals voor kantoorruimte, apparatuur en andere zakelijke uitgaven. Maar banken houden in gedachten dat deze aftrekken je belastbaar inkomen beïnvloeden. Ze willen een duidelijk beeld van je werkelijke inkomen, na aftrekken van zakelijke kosten.
Wat de bank vaak vraagt:
- Welke zakelijke kosten heb je afgetrokken in je belastingaangifte?
- Hoe worden deze aftrekken door de belastingdienst berekend en wat is de invloed op je netto-inkomen?
Stap voor stap naar jouw droomhuis
Als zzp’er kan een hypotheekaanvraag complex zijn, maar met goede voorbereiding is het zeker mogelijk. De bank kijkt naar je inkomen, belastingaangifte, vermogen en de stabiliteit van je bedrijf. Zorg ervoor dat je administratie in orde is en de juiste documenten aanlevert, zodat je met vertrouwen je hypotheekaanvraag kunt doen en je droomhuis kunt realiseren! Wij staan klaar om je te helpen bij elke stap van het proces, zodat je met zekerheid de juiste keuzes kunt maken.